İPEK YORGAN

İpeğin Elde Edilişi  

Pek çok kereler şahit olduğumuz gibi doğa, nitelikli ve özel maddeleri üretirken mucizeleriyle insanları şaşkına çevirmektedir. İpek de kozasından elde edilen doğal ipek lifleri ile tam da böyle bir mucize aslında. İpekböceği (bombyx mori), tırtılından ipek elde edilen kelebeklere verilen genel addır. İpekböceği dut yaprağıyla beslenir. İpekböceğinin erişkini tombul gövdeli ve soluk boz renklidir. Kanat açıklığı 4-5 cm. civarındadır. İki ya da üç günlük ömrü boyunca uçmaz ve beslenmez. Ama bu süre erkek ve dişilerin üreyip yeni bir kuşak oluşturmasına yeter.

 

Her dişinin bıraktığı 300-500 dolayında yumurta bir sonraki yılın bahar aylarına kadar serin bir yerde bekletildikten sonra tek ya da çok katlı sekilere yayılır. Tohumlar küçük tülbentler içinde delikli mukavva kutulara konur. Her birinde 25 gram tohum bulunan bu kutulara "paket” adı verilir. Bir pakette ortalama 30.000 tohum bulunur. Baharda beyaz dut ağaçlarında ilk yapraklar görünmeye başladığında tohumlar tahtadan kerevetlere serilir. 19 günlük kuluçka devresi sonunda yumurtalardan tırtıllar çıkar. Bu küçük kurtçukların herbirinin boyu 3 mm. kadardır.

Tırtılların en iştahlı olduğu bu dönemde üzerlerine günde üç öğün ince kıyılmış dut yaprağı serpilir. Bu devre içinde tırtıllar her gün kendi ağırlıkları kadar yaprak yerler ve büyümeleri de yemeleri gibi hızlı olur. İpekböceği tırtılları o kadar çabuk büyür ki, büyüme süresi içinde dört defa deri değiştirmek zorunda kalır.Buna halk arasında "gömlek değiştirme” denir. Her deri değişiminden sonra daha da irileşen tırtılın rengi giderek açılır. Dördüncü deri değişiminden sonra boyu yaklaşık 8 cm.ye ulaşan tırtıl, en obur dönemini yaşayacak; ipek salgılamaya başladığı andan itibaren iştahı kesilecektir. Koza örebilecek olgunluğa erişen tırtıl kehribar sarısı renk almıştır.                                                                                                                                                                                                    

İpekböceğinin vücudundaki bir çift bezin salgıladığı zamk gibi yapışkan bir sıvı, hayvanın alt dudağındaki meme denilen çok küçük deliklerden iplik halinde dışarı çıkar; havayla temasında donar. Günün birinde başını havaya kaldırıp ileri geri sallayarak kozasını yapmaya elverişli bir dal parçası aramaya başlar. Bu durum askı zamanının geldiğini gösterir. Bu sırada kerevetlere, sapı aşağı, dalcıkları yukarı gelecek şekilde meşe, katırtırnağı, funda dalları yerleştirilir. Bu dalların kuru olması gerekir. İpekböceği bunların üzerine tırmanır; kendini askıya alarak koza örmeye başlar; kendisi koza içinde kalır. Böcekler, yaklaşık bir hafta süresince, dalların üzeri bembeyaz olacak şekilde, kozalarını büyük bir çaba ve titizlikle örerler. İşte "ipek” budur                       

Kozalar toplanıp, kalitelerine göre sıralandırıldıktan sonra, suya bırakılarak serisin adı verilen doğal ipek zamkından arınması beklenir. Tek bir kozadan 3-10 adet ipek lifi çıkarılır ve bu lifler birliştirelerek ipek ipliğini oluşturur. Bu noktadan itibaren, İpek yorgan imalatı haricinde, ipek de diğer pek çok ipler gibi örülerek ve renklendirilerek geniş bir portföye sahip ipek tekstili üretiminde kullanılır.

Dilerseniz şimdi asıl konumuz olan ipek yorgan imalatına bir göz atalım.

 İpek Yorgan İmalatı      


İpek dolgulu yorganlar mucizevi hafifliğini ve nefes alan yapısıyla sıcak tutma özelliğini, ipek ipliğinin doğal özelliklerinden alır. İpek lifleri gerdirilerek, kat kat serilir ve ipek dolgu katmanı oluşturulur. En yüksek kaliteli ipek yorganlarda, tüm bu süreçler sadece el işçiliğinden oluşur ve saf ipek iplikleri kullanılır. İpek kozasının, Sericin isimli ipek zamkından gevşeyerek ipek liflerinin ayrışması için sıcak suda bekletilir.

İpek ipliklerinin yorgan imalatında kullanılabilmesi için 3000-6000 adet ipek kozası gerekmektedir. İpek lifleri gerdirilerek bambudan yapılmış U şeklindeki ayraçlar vasıtasıyla yumuşatma, pürüzsüzleştirme işlemlerinden geçer. Her bir yorgan imalatı için, yorganın ipek dolgusunun yoğunluğuna göre 200-400 adet arasında ipek kümeleri kullanılır.

İpek katmanlarının ön gerdirme işlemi için lütfen videomuzu izleyiniz.

Bu işlemin ardından, U şeklindeki ipek kümeleri, deneyimli 2 çalışan tarafından karşılıklı geçilerek 30cm*80cm ebatlarında ipek katmanları oluşturulur. Bu ipek katmanları son derece güçlü ve dayanıklıdır. Öyle ki dolgu malzemesi 2 yetişkin tarafından karşılıklı  çekiştirilse bile dolgu malzemesi kopmaz.


 












Lütfen ipek dolgu malzemesinin geniş tezgahlarda yapılışına ait videoyu izleyeniz.

İpek dolgu tamamlandıktan sonra, ipek yorganlar koruyucu kılıfının içerisine koyularak paketlenir ve kullanımınız için hazırlanır.



 

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.